✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Acetum - Geduld is het belangrijkste ingrediënt

Cinzia Bombarda
Acetum houten vaten met balsamico azijn
kwaliteitscontrole balsamico azijn
single origin aceto balsamico op zolder
 

Bij Acetum is geduld het voornaamste ingrediënt. Naast de mooie druiven en de wijnazijn duurt het lang voordat de balsamico gereed is om te worden gebotteld. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1906 toen de 'Cantina Motta' werd gebouwd. Cinzia Bombarda gaat over de druiven en de wijngaarden. Een blend van mooie druivensoorten van de bekende Lambrusco en Trebbiano tot aan de wat minder bekende soorten zoals Sangiovese en Albana zorgen voor de perfecte balsamico azijn.

Voor de Tradizionale variant van de balsamico is er verder geen enkel ingrediënt meer nodig, tenzij je houten vaten en dus dat geduld tot ingrediënt mag rekenen. Vele houten vaten van verschillende afmetingen en van verschillende soorten (o.a. eiken, kersen, kastanje) worden gebruikt om de balsamico verder te laten rijpen. De vaten worden op ruime zolders geplaatst, waar de warme zomers en de wat koudere winters zorgen voor de unieke rijping van dit product. Bij het fermenteren van de azijn neemt het smaak en aroma over van het houten vat waar de azijn zich in bevindt.

Rijpen

Ieder jaar wordt de helft van het vat overgegoten in een kleiner vaatje. Dit proces gaat zonder onderbreking jaren door: minstens 12, vaak 25 of 30 jaar, net zolang totdat de balsamico azijn de juiste dikte en smaak heeft. Op dit punt wordt de balsamico aangeboden aan een proef-commissie (bijvoorbeeld de Assaggiatori Italiani Balsamico). Pas nadat de balsamico voldoet aan strenge eisen, wordt deze goedgekeurd en gebotteld.

Single Origin

Aceto Balsamico wordt meestal gerijpt in vaten van verschillende soorten hout. "I Legni" heeft dat niet en wordt in een gelimiteerde oplage gemaakt in Modena en gerijpt in één hout. Er bestaan drie varianten, elk met een eigen karakter en smaak: Eik met een krachtige smaak, Kers is wat zoeter en Kastanje heeft een mooi aroma.

 

 

 

Herkomst

 
Acetum Cavezzo