Blog 1000en1smaken

het blog van 1000en1smaken

  • Welke pasta kopen?

    Pasta drogen Rustichella
    gedroogde tagliatelle
    tortellini op bord
    In supermarkten en speciaalzaken is ontzettend veel pasta te koop. Welke pasta moet je nu kopen? In het koelvak voor de dagverse pasta of gewoon op de plank bij de kruidenierswaren. In deze blogpost nemen we je mee om jouw keuze gemakkelijk te maken.

    Of je nu je boodschappen bij de supermarkt doet, of je pasta bij dat ene kleine winkeltje gespecialiseerd in Italiaanse producten, wij helpen je bij de keuze voor die ene speciale pasta die je nodig hebt.

    Welke pasta kopen? Verse?

    Verse pasta is op z'n best als het zelfgemaakt is of gekocht op de dag dat het gemaakt is. De verse pasta's in de supermarkt missen vaak de nodige textuur en breken nel als je ze door de pastasaus wilt mengen - daarbij zijn ze vaak twee maal zo duur als de gedroogde variëteit. Gedroogde pasta heeft een robuustere structuur - waardoor je een lekkere bite hebt en gaat ook nog eens maanden mee. Ik ben eigenlijk gewoon een voorstander van gedroogde pasta in plaats van verse. De kwaliteit van gedroogde pasta is zeker niet minder en verse is alleen echt lekker als jij (of de Italiaanse traiteur) hem zelf maakt en gelijk op eet.

    Eierpasta

    Bij eierpasta wordt er eigeel aan de pasta toegevoegd. Hiermee krijgt de pasta een rijkere smaak en meer kleur.  Je voelt je eerder verzadigd na het eten van een bordje eierpasta. Verse pasta wordt meestal met eigeel bereid, de meeste gedroogde pasta's bevatten alleen bloem en water. Dat hoeft trouwens niet zo te zijn. Een aantal van onze Rustichella pasta's bevatten ook eigeel. Een ander voordeel is, is dat de kooktijd van deze pasta veel korter is dan bij de 'gewone' tarwe pasta.

    Bronze die cut

    bronzen mallen

    Dit is een proces waarmee de pasta wordt gesneden. Het deeg wordt door een mal geperst. Fabriekspasta wordt gesneden met teflon mallen en ambachtelijke pasta met een bronzen mal. Door de bronzen mal krijgt de pasta een veel grovere en poreuze structuur. Dit heeft als voordeel dat je pastasaus beter aan de pasta blijft hangen en plakken. Het duurt langer voor de fabrikant om de pasta door de bronzen mallen te gieten, waardoor deze pasta wel weer duurder is.

    Durum tarwe

    De meeste pasta uit Italië is van Durum tarwe. Durum is een robuuste graansoort waardoor de pasta juist zo'n lekkere bite heeft. En dat moet de pasta natuurlijk hebben.

    Rigate

    Met 'ribbels', dat geeft de pastasaus (of pesto) iets om aan vast te blijven plakken. Het wordt veel gebruikt bij de kortere variëteiten van pasta zoals rigatoni of penne.

    'INI' en 'ONI'

    Als je een keuze moet maken tussen fusillini, fusilli en fusillioni, onthoud dan de volgende basis-regel: Een pasta die eindigt op 'ini' is een kleine versie van de 'normale' variant en papa eindigend op 'oni' is de grotere versie. Zo....dan weet je dat ook weer.

    Perfect pairings

    Een belangrijke overweging wanneer je je pasta koopt, is welke saus je er bij gaat serveren. Je hebt het beste resultaat en ook het meest plezier aan pasta die voor een bepaalde saus is gemaakt. De ene pasta is de andere niet! Ons overzicht van welke pasta bij welke saus geeft jou aan bij welke pastavorm je welke saus het beste kunt nemen.

    Regionale pasta's

    Buiten de heel bekende spaghetti en penne ligt een waar universum met regionale pasvormen. Als je geluk hebt en je woont in de buurt van een lokale Italiaanse specialiteitenwinkel, probeer dan eens de meer bijzondere vormen zoals trofie, strozzapreti en lumache.

    Ben jij een echte pasta liefhebber? Deel jouw tips om pasta te kopen in de commentaren. Een lekker receptje met jouw favo- pasta mag natuurlijk ook!

  • Welke pastavorm bij welke saus?

    pasta koken zelf doen
    zelf gekookte pasta gaar
    mooie pastavormen met een pasta molen

    Een pastavorm kiezen die heel goed past bij jouw pastasaus is natuurlijk heel belangrijk hoe jouw pastagerecht het beste (lees: lekkerste) op je bord ligt! In deze post leggen we je kort uit hoe de Italianen dat doen en hoe zij pasta tot in de perfectie koken! Moeilijk is het niet, als je je maar aan een paar.

    Terwijl spaghetti bolognese één van de meest bekende pastagerechten is, is het eigenlijk helemaal niet authentiek. Een Italiaanse kok zal nooit een dunne pastavorm met zo'n rijke saus combineren. Hij (of zij als je het over 'di Mama' hebt) zal eerder Lees verder

  • Dijon Mosterd

    mosterdzaad in een schaaltje
    dijon mosterd schaaltje
    grove dijon mosterd op een lepel

    We eten het graag en er meer van dan je misschien denkt. Op bitterballen, kroketten, hamburgers en als dip bij kaas. Ook heel lekker op een sandwich en natuurlijk als 'super smaakmaker' in marinades voor vlees en vis, vinaigrette en mayonaise.

    De Romeinen gebruikten het al. Sterker nog, we denken dat zij het zo'n beetje hebben uitgevonden: Mosterd! of 'mustum ardens' zoals zij het toen noemden. Een pittige smaakmaker en verkrijgbaar in veel variëteiten en heel veel verschillende smaken.

    Dijon Mosterd

    Maar ja...de enige echte mosterd komt uit Lees verder

  • Lekkere tomatensaus

    Pastasaus
    gegrilde courgette
    zelf pasta snijden

    Er zijn echt heel veel verschillende soorten tomatensaus te koop. Je kunt je zelfs afvragen of je wel tomatensaus uit een potje moet kopen. Je kunt het natuurlijk gewoon zelf maken. Maar daar moet je wel weer wat tijd en energie in stoppen en zorgen dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Want waarom smaakt de pastasaus die je op vakantie in dat Toscaanse restaurantje hebt gegeten nou zo lekker?

    Lees verder

Artikelen 1 tot 4 van 33 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 9