✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Balsamico azijn: 10 dingen die je moet weten

Balsamico azijn. Hoe lekker is dat? Het haalt overal een heerlijke pure smaak van naar boven, of je het nu sprenkelt over aardbeien, gebruikt als marinade voor vlees, natuurlijk in de vinaigrette en heel speciaal over vanille roomijs. Tien dingen die je echt moet weten over balsamico azijn.

1) Wat betekent IGP en DOP?balsamico azijn

IGP is een kwaliteitszegel van de EU en staat voor Indicazione Geografica Protetta. En dat betekent zoiets als beschermde regio. De producten die zo’n label dragen worden in die regio bereid en/of verbouwd. Er is ook een DOP zegel, die daar nog verder in gaat. Bij deze producten gaat het er om dat alle handelingen in die specifieke regio plaatsvinden. Goudse kaas is daar een mooi voorbeeld van, maar natuurlijk ook de enige echte Aceto Balsamico di Modena Tradizionale.

2) Hoe wordt Balsamico azijn gemaakt?

Balsamico azijn wordt gemaakt van druivenmost en azijn. Er zijn veel verschillende recepten die van vader op zoon worden doorgegeven. Vaak is het een extra behandeling van de azijn, of een net andere verhouding van de ingrediënten: gekookte druiven most, geconcentreerde druivenmost, wijnazijn en soms karamel. De ingrediënten worden in houten vaten gegoten, waarna ze na een periode van ‘rijpen’ op het vat worden overgegoten naar een ander vat. De houtsoort waar het vat van gemaakt is, geeft steeds een beetje smaak af aan de balsamico azijn. Door hiermee te variëren ontstaan er steeds verschillende variaties in de smaak.

3) Hoe lees ik de lijst van ingrediënten?

Alle ingrediënten moeten vermeld staan op de verpakking. Dit in volgorde van wat er het meeste van in zit. In balsamico azijn zitten niet veel ingrediënten: druivenmost, wijnazijn en soms karamel. Al vind ik dat dat laatste er eigenlijk niet in thuishoort. Wat er trouwens ook niet in thuishoort zijn E-nummers en conserveringsmiddelen.

aceto balsamico di modena tradizionale

4) Wat is gekookte druivenmost?

Gekookte druiven most is het hoofd ingrediënt van balsamico azijn. Het komt van het verse druivensap, na het persen van de druiven. Het koken van het druivensap is een belangrijke stap. Het zorgt voor pasteurisatie, het concentreren van de suiker en geeft de balsamico azijn zijn karakteristieke bruine kleur.

5) Wat is geconcentreerde druivenmost?

Geconcentreerde druiven most wordt verkregen door de most te vriesdrogen. Dit kan ook in de balsamico azijn zitten en is een iets modernere manier om de druiven te bewerken.

6) Hoe zit het met de karamel?

Karamel is geen verplicht ingrediënt in de balsamico azijn. Het wordt soms toegevoegd om de azijn wat kleur te geven, voor meer niet. Al zou je het misschien wel denken, maar het wordt er niet zoeter van.

Balsamico azijn

7) Waar komt de sulfiet vandaan?

Sulfiet is residu uit de druiven die gebruikt worden voor de balsamico azijn.

8) Wat betekent ‘density’?

Een van onze merken La Vecchia Dispensa geeft door middel van dichtheid aan hoe het is met de kwaliteit van de balsamico. Het wettelijke voorschrift is 1,06kg/l, anders mage het geen balsamico azijn zijn. Hoe hoger de dichtheid (density) hoe stroperiger de balsamico azijn wordt. Dit komt door de concentratie van suiker en het percentage druiven most.

9) Hoe zit het met de jaren op de flesjes?

Het aantal jaren dat op een flesje staat is een manier om de kwaliteit van de balsamico azijn aan te geven. Hoe hoger het getal, hoe beter de azijn. Officieel is het geen manier om dit zo aan te geven. De Italianen die er wat over te zeggen hebben, vinden andere methodes, onder andere de blaadjes-methode (sistema foglie) van Acetum een betere manier.  Er is natuurlijk ook de enige echte Aceto Balsamico di Modena Tradizionale. Dit is ‘the real thing’, dik en stroperig en een smaakexplosie in je mond. Hier tellen de jaren plotseling wel weer mee. Staat ook op de fles vermeld. Een Tradizionale is vanaf 25 jaar tot aan wel 125 jaar gerijpt op zolder in prachtige houten vaten. De kosten liggen een stukje hoger, vanaf zo’n € 75,- voor een flesje. Wist je dat deze flesjes er allemaal hetzelfde uitzien?

10) Hoe zit het met de zuurgraad?

Balsamico azijn is veel minder zuur dan natuurazijn en heeft een zuurgraad van rond de 6.

11) Waar koop ik goede balsamico azijn?

brooddip balsamico azijnDeze kun je natuurlijk in Italie natuurlijk kopen, of in de betere Italiaanse speciaalzaak. En vooral niet in de supermarkt. Let vooral even op de prijzen die er voor gevraagd worden. Dit varieert van zo'n € 12,- voor een klein flesje voor alledaags gebruik tot aan meer dan € 100,- voor een Tradizionale extra vecchio.

Wij hebben zo'n 45 verschillende soorten in ons assortiment. Variërend van balsamico voor dagelijks gebruik tot aan mooie oude balsamico in luxe cadeauverpakking.

Geef een reactie