✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

De perfecte vinaigrette

Vinaigrette

Klinkt mooi Frans en lijkt heel eenvoudig, maar een echte goede vinaigrette maken is best lastig. Dit komt omdat olie en azijn van nature niet mengen. Je zult het vast zelf wel eens gezien hebben, schud een fles sla-dressing en de twee komen samen. Maar als je de fles neerzet dan scheiden ze allebei net zo makkelijk. Het duurt soms even, maar de olie eindigt altijd bovenop de azijn.

Het beste wat we kunnen bereiken is dat ze toch mengen al is het dan maar voor even (een tijdelijke emulsie zoals dat dan heet). Goed roeren, kloppen of schudden is het devies!

Het basis recept

Het begint bij olie en azijn in een de magische verhouding van 3:1. Zolang je dat onthoudt, ben je op de goede weg naar de perfecte vinaigrette. Een goede manier om je vinaigrette te testen is om een blaadje sla in de vinaigrette te dopen, even laten uitlekken en een hapje te nemen. Zo weet je direct hoe jouw vinaigrette puur en naturel smaakt.

De perfecte ingredienten voor vinaigretteDe olie

Eigenlijk zijn alle oliën waar op staat: plantaardige olie of slaolie geschikt om vinaigrette mee te maken. Al is een goede extra vierge olijfolie wel het aller lekkerste! Deze heerlijke olijfolie is verkrijgbaar in de betere winkels en uiteraard bij 1000en1smaken.nl en komt in veel verschillende variëteiten met allen een eigen smaak, verhaal en karakter. Ook zijn er heerlijke olijfoliën met daarin knoflook, basilicum, frisse citroen of scherpe pepertjes verkrijgbaar. Om het allemaal een beetje smaak te geven. De knoflook is heel lekker als olie in de vinaigrette.

De azijn

De azijn met de meest neutrale smaak is gewoon witte natuurazijn, maar die raden we niet aan om te gebruiken in je vinaigrette. Gebruik tenminste een witte wijnazijn, maar liever een 'speciale' azijn zoals balsamico, of  een azijn met frambozen of noten. Deze zijn allemaal heel anders van smaak, zodat je steeds gemakkelijk een andere vinaigrette kunt maken.

Aceto Balsamico neemt een speciale plaats in onder de soorten azijn. Deze Italiaanse delicatesse is echt een culinair meesterwerkje. Zoet, donker en jarenlang gerijpt in eikenhouten vaten is het de meest sublieme azijn om te gebruiken in de vinaigrette.

Extra sap

Citroensap is een heerlijke zomerse aanvulling voor iedere vinaigrette. Het is ook een beetje zuur, net zoals de azijn. Maar de citroen vult de azijn perfect aan. Eigenlijk is bijna al het sap van citrusfruit te gebruiken als extra ingrediënt in je vinaigrette. Let wel op dan sinaasappel heel wat zoetigheid met zich meebrengt.

De kruiden

Een eenvoudige vinaigrette hoeft geen exotische kruiden, alleen beetje vers gemalen peper en zout. Maak je de smaak ietsjes rijker, kies dan voor knoflook, ui, sjalotjes of selderij. Ook wordt er vaak een likje mosterd of een scheutje Worcestersaus toegevoegd voor wat extra spice!

Honing is onze favoriet om aan een vinaigrette toe te voegen. Allereerst omdat het wat zoete balans brengt tegenover de zure azijn, of de gebruikte citroen. Daarbij helpt de honing de 'tijdelijke emulsie' te stabiliseren. Een vinaigrette met honing blijft veel langer intact dan eentje zonder, en in ieder geval lang genoeg om je frisse salade helemaal opgegeten te hebben.

Knofloom, ui en olijfolie: perfect voor de vinaigretteDe bereiding

De meest effectieve manier om de vinaigrette te maken is om alle ingrediënten in een blender te doen en de blender aan te zetten. Let op de juiste verhouding van 3:1 voor de olie en azijn en dan komt het meestal wel in orde. Heb je trouwens jouw eigen ideale mix van ingrediënten gevonden, dan is het best handig om in een keer een wat grotere hoeveelheid te maken. Deze kun je gemakkelijk een paar maanden bewaren (hoeft niet in de koelkast!). Zo heb je jouw eigengemaakte vinaigrette in huis en kun je die als je even geen tijd hebt, gewoon uit de fles over de sla gieten en gebruiken.

Ben je er nog niet helemaal uit wat betreft de juiste verhouding met de kruiden, honing en mosterd, maak dan gewoon een kleinere hoeveelheid. Gebruik trouwens liever geen aluminium schaal, deze kan reageren met de azijn en geeft een 'metaalachtige' smaak af. Maak de vinaigrette een uurtje voordat je gaat eten, dan mengen de smaken van de kruiden lekker met de olijfolie en azijn!

De recepten

Een paar receptjes om je op weg te helpen verschijnen in de volgende post.

Een gedachte over “De perfecte vinaigrette”

Geef een reactie