✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Dijon Mosterd

mosterdzaad in een schaaltje
dijon mosterd schaaltje
grove dijon mosterd op een lepel

We eten het graag en er meer van dan je misschien denkt. Op bitterballen, kroketten, hamburgers en als dip bij kaas. Ook heel lekker op een sandwich en natuurlijk als 'super smaakmaker' in marinades voor vlees en vis, vinaigrette en mayonaise.

De Romeinen gebruikten het al. Sterker nog, we denken dat zij het zo'n beetje hebben uitgevonden: Mosterd! of 'mustum ardens' zoals zij het toen noemden. Een pittige smaakmaker en verkrijgbaar in veel variëteiten en heel veel verschillende smaken.

Dijon Mosterd

Maar ja...de enige echte mosterd komt uit Dijon. De Romeinen brachten de mosterdzaadjes er naar toe en sinds de 9e eeuw is deze stad in midden-Frankrijk dé mosterdhoofdstad van de wereld. Er wordt tot op de dag van vandaag nog veel mosterd geproduceerd door de talloze fabriekjes die er staan.

 

Wat zit er in?

Mosterd bestaat uit een klein aantal basis-ingrediënten die aangevuld kunnen worden met een aantal extra's, maar laten we beginnen bij de basis:

  • Mosterdzaad (die zijn er in veel soorten)
  • azijn
  • water
  • witte wijn
  • zout

Dijon mosterd is gewoon een variatie op de 'gewone' mosterd. De basis ingrediënten worden ietsje aangepast. Zwarte mosterdzaadjes erin in plaats van de gele en meestal gebruiken ze twee soorten azijn. Een appelazijn en een gewone witte.

Hoe wordt het gemaakt?

De sleutel tot het maken van lekkere mosterd is zoals altijd de kwaliteit van de ingrediënten en vervolgens hoe je er mee om gaat. De zaadjes gaan in een kuip samen met de azijn, wijn en het zout en dit wordt vervolgens gemengd. Vervolgens moet dit mengsel een aantal uren staan. Sommigen zeggen ons wel 12 uur.

En dan komt de grote truc van het maken van mosterd: De zaadjes worden gemalen in een molen. Maar dat lijkt gemakkelijker dan dat het is. Het idee is dat de mosterdzaadjes langzaam en bij de juiste temperatuur van 60 graden worden vermalen. Dat geeft de lekkerste smaak aan de mosterd. Dat doe je het beste met een stenen molen. De temperatuur loopt dan minder hoog op dan in een industriële molen van staal. Voordat het in de potjes gaat, moet de Dijon mosterd een aantal uren afkoelen.

Zelf mosterd maken?

Dat kan wel, maar is een beetje voor de gevorderden. Al is het wel te doen. Ze doen het in Frankrijk natuurlijk al eeuwen en bij ons in Nederland trouwens ook, de bekende 'Groninger mosterd' is heel bekend en ook lekker. Maar goed: mosterd maken kan gewoon met een klassieke stenen vijzel, je maakt het dan op de manier zoals de Romeinen dat in vroeger tijden ook al deden.

Zelf maken, de ingrediënten

3/4 kopje mosterd zaad
1/4 kopje koud water
1 kopje ciderazijn
1 kopje droge witte wijn
1/2 kop fijngehakte ui
1/4 kop gehakte sjalotjes
3 eetlepels gehakte knoflook
1 laurierblad
2 theelepels zwarte peperkorrels
4 hele jeneverbessen
2 eetlepels koud vers citroensap
2 theelepels zeezout
2 theelepels suiker

Hoe maken?

Met een vijzel maal je de mosterdzaadjes. Vervolgens doe je de kapotte zaadjes in een kom en meng je het water erbij. In een steelpannetje doe je de azijn, wijn, uien, sjalotjes, knoflook, laurier, peperkorrels en de jeneverbessen. Breng dat mengsel aan de kook op een laag vuur.

Laat het sudderen totdat het mengsel met tweederde is verdampt. Roer het goed door, dek het mengsel af en laat het afkoelen.

Nadat het mengsel voldoende is afgekoeld giet je het bij het mosterdzaad. Voeg het citroensap, zout en de suiker toe. Goed roeren.

Laat het mengsel minstens een half uurtje staan. Doe het vervolgens in een pan en breng het aan de kook op een laag vuur. Laat het 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de mosterd afkoelen. Doe het vervolgens in een potje. En nu komt het belangrijkste: laat het een lange tijd staan. Gewoon in de kast. Een week of drie-vier. Dan smaakt jouw eigengemaakte mosterd op zijn best.

Waar is het te koop?

In Frankrijk natuurlijk! Daar koop je in de supermarkt gewoon lekkere mosterd. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om in Frankrijk boodschappen te doen, maar gelukkig is de echte Dijon mosterd ook in Nederland te koop. (Ja bij ons! gewoon in de webshop. Wel 50 soorten, zoals de fluweelzachte mosterds van Moutarderie Fallot. Met Dragon en met walnoten.)