✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Fleur de Sel: Speciaal Zout

Fleur de Sel zout is niet iets waar we normaal gesproken veel over denken. Of het nu het gewone tafelzout is of het grovere zeezout, het is iets dat gewoon op tafel staat. Net zoals een glas water en een vork.

Maar niet al het zout wordt op dezelfde manier gemaakt...

Zeezout en steenzoutFleur de Sel kristallen

Zout komt gewoonlijk uit twee bronnen: Haliet, of steenzout wordt gewonnen in zoutmijnen en zeezout wordt uit de zee gehaald middels verdamping. Ze komen samen in een grote variëteit aan vormen en kleuren. Variaties in minerale samenstelling en andere verstekelingen zoals fossiele algen zorgen er voor dat sommige stukken zout er roze, rood of zelfs zwart uitzien. Maar het meest geroemde zout is een zeezout uit Frankrijk dat bekend staat als Fleur de Sel.

Fleur de Sel

Letterlijk vertaald als 'Bloemen van zout,' is fleur de sel een speciale vorm van zeezout. Het wordt met de hand, van de bovenste laag zout uit een zoutpan geschraapt, waarmee de zwaardere stukken zout naar beneden vallen. Deze toplaag bestaat uit heel puur zout, er zit geen calcium en magnesium dat het bitter en onverteerbaar maakt.

Zoutwinning

De bekendste fleur de sel komt uit Bretagne, met Guerande, Noirmoutier en Camargue als beroemdste plaatsen. Het zout wordt nog steeds met de hand gewonnen. Zeewater stroomt in bassins waar het onder de zon opdroogt en steeds zouter wordt. Wanneer de waterstand in zo'n bassin nog maar 60 centimeter diep staat, vormen de eerste zoutkristallen zich aan de oppervlakte. Deze worden dan voorzichtig bijeen geharkt met speciaal gereedschap, waarmee het zout niet beschadigd. Er wordt hier al 1100 jaar op deze wijze zout gewonnen.

Hand geoogste Fleur de SelSmaak

Fleur de sel heeft een veel complexere smaak dan tafelzout, wat eigenlijk geraffineerde sodium chloride is. Fleur de sel is ook veel minder zoutig van smaak. Dit maakt het een perfect zout om op het laatste moment aan een gerecht toe te voegen, vlak voordat het opgediend wordt. Hiermee brengt het alle smaken van het gerecht naar voren. Alternatief is er fleur de sel met allerlei kruiden, zoals fleur de sel met kruiden uit de Provence. Perfect om uw gerechten de landelijke sfeer van de Provence mee te geven!

Ideaal voor zoet

Fleur de sel is ook perfect voor het bereiden van allerlei zoetigheden, vervang het 'gewone' zout in een recept maar eens door fleur de sel. Het kleine snufje zout brengt aan de ene kant het zoet helemaal naar voren, terwijl het aan de andere kant het zoet weer tempert. Deze superieure combinatie zorgt er voor dat je steeds weer een hapje wilt nemen…

Geef een reactie