✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Olijfolie: Wanneer gebruik je Extra Vergine?

We horen veel over de gezonde eigenschappen van olijfolie. Het is goed voor je hart, helpt een hoog cholesterolgehalte te verlagen en heeft zelfs een ontstekingsremmende werking. Maar betekent dit dat je als je gaat koken altijd de Extra Vergine Olijfolie moet gebruiken? Dat is niet noodzakelijk.

 

Extra Vergine Olijfolie: gebruik het vers

Hoe verser en hoe hoger de kwaliteit van de olijfolie, hoe minder je het wilt bewerken. Olijfolie waar het label extra vergine of extra vierge op staat vermeld is gemaakt van de 1e persing van de olijven. Deze olijven worden binnen een dag na het oogsten geperst. Deze olijfoliën hebben een verse smaak, afhankelijk van de variëteit olijven en waar ze zijn verbouwd, met noten van gras, citrus, boter of kruiden.

Deze frisse smaken komen van de ongeraffineerde olijven en blijven in de olie aanwezig na het persen. Wanneer je deze olie verhit gaan deze smaken verloren en kunnen zelfs verbranden, waarmee ze een bittere smaak achterlaten...Dus als je een een fles extra vergine olijfolie uit de kast pakt, gebruik hem dan puur. Als topping op pasta, geroosterd vlees, soepen, salades of om brood in te dippen. Onze favoriete toepassing is om deze luxe olijfolie over vanille-roomijs te sprenkelen. Echt heel erg lekker!

Normale olijfolie: Voor basis koken

Olijfolie is ideaal om mee te koken. Als je een fles 'normale' olijfolie in de kast hebt staan (er staat dus geen extra vergine op), dan is deze prima geschikt om mee te sauteren, bakken, roerbakken, in marinades of om vlees mee in te smeren. Omdat deze olie eigenlijk een geraffineerde olie is, zijn er minder deeltjes (zoals in de extra vergine) aanwezig die kunnen verbranden en een bittere smaak kunnen afgeven. En...omdat de normale olijfolie een veel minder uitgesproken smaak heeft dan de extra vergine variant, is het een ideale neutrale basis voor allerlei gerechten. Daarbij is de olie vaak ook een stuk goedkoper, wat dan ook wel weer een voordeel is.

Andere olie: koken met een hoge temperatuur

Wanneer je hoge temperaturen gebruikt bij het koken, zoals bij wokken en frituren, dan kun je wel olijfolie gebruiken, maar misschien is het dan beter om een olie te nemen die beter bestand is tegen de grote hitte. De meeste olijfolie kan de hitte niet aan en verbrand gewoon en dat is natuurlijk zonde. De meeste extra vergine olijfolie verbrandt al bij 160 graden, terwijl geraffineerde olie het wel tot meer dan 200 graden doet. Maar arachideolie doet het vaak veel beter bij hoge temperaturen en gaat veel minder snel roken. Als er (veel) rook vanaf komt dan ben je de olie aan het verbranden dus let op wat je doet.

Soorten Olijfolie

Olijfolie kun je op veel verschillende manieren gebruiken, het is niet zo dat er een is die voor alles de beste is. Je kunt het beste een paar varianten in huis hebben, zodat je altijd de juiste bij de hand hebt om te gebruiken.

Olijfolie kopen

Deli-0nline heeft zo'n 80 verschillende soorten en maten olijfolie uit Italië, Frankrijk en Portugal. Olijfolie kopen is niet zo moeilijk, alleen een keuze maken wel...

 

 

Geef een reactie