✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Pesto

Geschiedenis

Pesto heeft zijn 'roots' in het noorden van Italië. Om precies te zijn: in Genua. Waarschijnlijk is het recept voor pesto door de Romeinen meegenomen vanuit Noord-Afrika. Het woord pesto is afgeleid van het Italiaanse "pestello".

Pesto is een perfecte saus voor bij veel Italiaanse gerechten, zoals bij vlees, pasta, pizza en heel erg lekker als dipper voor bij brood.

Basilicum

basilicum landbouwEén van de belangrijkste ingrediënten van pesto is basilicum. Dit kruid wordt al eeuwen verbouwd en de laatste jaren is het populairder dan ooit tevoren!

Dat is niet alleen om het heerlijke aroma en de smaak, maar ook om de eenvoud en de echte Italiaanse 'sfeer' die het uitstraalt. Basilicum is een smaakbepalend ingrediënt van menig Italiaans gerecht en "pesto alla Genovese" is één van de de bekende symbolen van de mediterrane keuken.

Het verbouwen van basilicum begon op de velden rondom de stad Genua en is later verspreid over de hele regio. De kwaliteit van basilicum is sterk afhankelijk van de omgeving waar het wordt verbouwd. Dankzij het bijzonder milde klimaat, de overvloedige zon en de zeebries is de hele regio Ligurië ideaal voor het verbouwen van dit gewas en dat wordt daar dan ook flink gedaan. Vaak op biologische grondslag, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wel wordt daar vaak voor het inzaaien de grond gedesinfecteerd door het te stomen. Landbouwgrond wordt hiermee ontdaan van de meeste onreinheden en er kan worden gezaaid!

Basilicum groeit snel en na dertig dagen is een plantje al geschikt om geoogst te worden. De basilicum die hier vandaan komt, smaakt net een beetje lekkerder dan de basilicum die je in Nederland kunt kopen.

 

Hoe maak je zelf de lekkerste pesto?

Pesto wordt volop verkocht in de supermarkt. Er is een flink verschil in kwaliteit. Ik vind de meeste pesto's wat bitter van smaak en dat zou niet de bedoeling moeten zijn. Een lekkere pesto is de pesto van La Favorita: pesto alle genovese. De reden is dat deze met extra vergine olijfolie is gemaakt. De meeste andere pesto's worden bereid met zonnebloemolie. Dat is stukken goedkoper voor de fabrikant, maar ook minder lekker. Wat misschien nog wel beter is, is het zelf maken van pesto. En dat is helemaal niet moeilijk.

Gemakkelijk te maken en heel erg lekker is deze knoflook pesto. Je kunt het bijna overal bij gebruiken en het is ook nog eens goed te bewaren in de koelkast.

Ingrediëntenzelf gemaakte pesto

  • 75-100 gram verse gewassen basilicumblaadjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1-2 teentjes geperste knoflook
  • 250ml extra vergine olijfolie
  • 25 gram pijnboompitten
  • zeezout

Benodigdheden
Vijzel of foodprocessor.

 

Bereiding
De meest gemakkelijke manier is het bereiden in de foodprocessor. Dit is wel iets minder authentiek, maar het werkt het beste. Met een vijzel kun je zelfs betere resultaten bereiken, maar het is wat lastiger. De 'echte' manier is  a la Jamie Oliver met de vijzel aan de slag. De blaadjes basilicum worden meer gekneusd in plaats van gesneden. Hierdoor proef je nog meer basilicum.

  • Doe de knoflook en de pijnboompitten in de machine en meng dit zodat er een mooi mengsel ontstaat.
  • Vervolgens voeg je de Parmezaanse kaas toe en mix je dit met de knoflook en pijnboompitten.
  • Zout toevoegen
  • Giet beetje bij beetje al mixend de extra vergine olijfolie bij het mengsel. De aangegeven hoeveelheid is genoeg voor een mooie pesto, maar je kunt naar smaak meer of minder olie toevoegen voor een iets drogere of nattere pesto.

de enige echte pesto: alla GenoveseBewaren

De pesto kun je goed bewaren in een afsluitbare pot en is in de koelkast een 3-5 dagen houdbaar.  Je kunt een laagje olijfolie er overheen gieten om verkleuring tegen te gaan.
Een handige tip die wij meekregen is dat je de pesto kunt invriezen, dan is de pesto minstens zes maanden houdbaar. Misschien wel langer, maar wij hebben het voor die tijd al lang opgegeten.

 

Lisette Brijs

 

 

Een gedachte over “Pesto”

Geef een reactie