✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Truffels

Truffels zijn echte culinaire schatten, kleine subtiele paddenstoelen met een zeer bijzonder aroma dat verleidt en behaagt. Ze hebben ook het talent dat ze nogal kostbaar zijn. Dus...wat zijn truffels eigenlijk en waarom precies zijn ze nou zo duur?

Alhoewel truffels en truffel-achtige paddenstoelen over heel de wereld voorkomen zijn er maar drie varianten die je het meest op tafel ziet. De zwarte truffel of Périgord uit Zuid-Frankrijk , de witte- en zomertruffels uit Italië. Die laatste worden op twee plaatsen gevonden in Alba en in Acqualagna. In ieder geval zijn het allemaal paddenstoelen die in symbiose met bomen leven. Zwarte truffels doen dat trouwens maar met één soort boom: de eik.

Truffels: witte en zwarte

witte truffelsTruffels zijn knobbelige, zwarte of witte afhankelijk van de soort, klompjes die een intense aardse geur afgeven. Veilig verborgen onder een dikke laag bladeren en een beetje grond zijn de truffels niet met het blote oog zichtbaar. Ervaren truffeljagers gebruiken varkens of honden om ze op te sporen. De Fransen doen dit dan weer vaker met varkens dan de Italiaanse truffeljagers die liever met een hond op pad gaan. De Italianen doen dit omdat de geur die de truffel afgeeft bijna hetzelfde is als het sex feromoon van varkens en varkens eten de truffel op als ze de kans krijgen. De honden doen dit niet.

Truffels waren ooit net zo gewoon als champignons dat vandaag de dag zijn. Overal in Europa werden truffels 'verbouwd' en verhandeld. Na de 1e wereldoorlog werd dit plotseling een heel stuk minder, voornamelijk omdat er gewoonweg weinig Truffiers (de truffeljagers) over waren...Door de verdergaande industrialisatie en urbanisatie werden de bosrijke gebieden waar de truffels goed gedijen steeds zeldzamer. Met alle gevolgen van dien.

Tegenwoordig is de truffel zo zeldzaam geworden dat de prijzen enorm gestegen zijn en worden ze beschouwd als een exclusieve toevoeging aan ieder gerecht.

Het laatste truffellandWitte truffel (tuber magnatum pico)

De meeste truffels worden in Italië gevonden, onder andere aan de voet van de Apennijnen, in de bergachtige streek Le Marche. Een landschap van prachtige bossen, afgewisseld door kleine weilanden. Deze schaduwrijke omgeving is het huis van de Tuber Magnatum Pico (de witte truffel), de koningin der truffels.

In oktober, wanneer de eerste truffels rijpen, breekt hier een ware truffelkoorts uit. Truffeljagers gaan massaal op pad om deze ondergronds groeiende delicatesse op te sporen. Deze witte truffel, op water met een snufje zout, is van Terre Nobili, dé toonaangevende truffelproducent van de streek.

Culinair gebruik

Truffels kunnen op veel verschillende manieren worden toegepast. Maar om de echte truffelsmaak te proeven: raspen! Ben je in het bezit van hele truffel: rasp deze  flinterdun over een bord verse pasta  (cappelini bijvoorbeeld) met botersaus. Om van te watertanden!

Ben je niet in het bezit van hele (verse) truffels, een goede truffelolie voldoet ook. Pas wel op voor namaak!

Geef een reactie