✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Welke pastavorm bij welke saus?

pasta koken zelf doen
zelf gekookte pasta gaar
mooie pastavormen met een pasta molen

Een pastavorm kiezen die heel goed past bij jouw pastasaus is natuurlijk heel belangrijk hoe jouw pastagerecht het beste (lees: lekkerste) op je bord ligt! In deze post leggen we je kort uit hoe de Italianen dat doen en hoe zij pasta tot in de perfectie koken! Moeilijk is het niet, als je je maar aan een paar.

Terwijl spaghetti bolognese één van de meest bekende pastagerechten is, is het eigenlijk helemaal niet authentiek. Een Italiaanse kok zal nooit een dunne pastavorm met zo'n rijke saus combineren. Hij (of zij als je het over 'di Mama' hebt) zal eerder een korte pasta of een dikke pasta nemen om de saus bij te serveren. Zoals een penne of een tubetti. Of een dikke lange pasta zoals een mooie tagliatelle of een lekkere dikke pappardelle.

pappardelle op bord

De vuistregel

Er is eigenlijk maar één regel en dat is deze: Op zich werken de grote pastavormen een stuk beter met de dikke en robuuste sausen, terwijl de dunne pasta soorten zoals de delicate capellini prachtig combineren met lichte romige saus. We hebben een aantal soorten pasta en welke sausen daar nu het lekkerste bij passen in dit handige overzichtje gezet:

Kooktips voor de perfecte pasta met pastasaus

  1. Kook je pasta altijd in een grote pan in ruim kokend water. Als je de pasta niet genoeg ruimte geeft om vrij in de pan te bewegen, gaat die zeker aan elkaar plakken. Italianen zeggen dat het water net zo zout als zeewater moet zijn om een goede smaak mee te geven aan de pasta.
  2.  

  3. Het is niet nodig om olijfolie aan de pasta toe te voegen tijdens het koken. Het helpt niet tegen het plakken en je spoelt het uiteindelijk gewoon met het water mee door de gootsteen.
  4.  

  5. Pasta en saus wordt in Nederland vaak apart geserveerd, maar in Italie doen ze dat helemaal niet. Daar gaat de saus erbij zo de pan in en wordt flink geschud en geroerd. Op die manier wordt de pasta helemaal bedekt met de saus die 'm zo lekker doet smaken.
  6.  

  7. Kook de pasta niet helemaal gaar, maar net daaronder zodat de pasta nog een lekkere bite heeft. Giet de pasta af en doe de saus erbij in de pastapan. Zet het vuur weer aan en laat het even doorgaren. De pasta is nu lekker gaar (of 'al dente') en de saus is goed warm en zit in alle hoekjes en gaatjes van de pasta verdeeld.
  8.  

  9. Als je je pasta afgiet, laat dan een kopje kookwater over. Mocht je saus iets te droog zijn, dan giet je dit kopje erdoor om het te verdunnen. Het zetmeel in het water bindt de saus lekker goed aan de pasta!

 

Welke pastavorm bij welke saus?

Pastavorm Zoals.. Serveer je met deze saus..
Lang en dun Spaghetti, linguine, fusilli lunghi, vermicelli Lichte Frutti di Mare saus, of saus gebaseerd op room of olie.
Lang & geribbeld Tagliatelle, pappardelle, fettuccine, mafaldine Rijke saus met veel vlees (yeah!)
Schelpen Conchiglioni, Lumanconi Rijke saus op basis van room met vlees. De grote schelpen kun je heel goed vullen.
Gekruld & gekronkeld Fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce, gemelli Lichte en zachte saus zoals jouw eigengemaakte pesto zijn perfect voor deze pasta.
Buisjes Penne, rigatoni, macaroni, paccheri Pastasaus met lekker veel groente (gezond!). Gegratineerde kaas, bolognese of een ragu.
Mini pasta Orzo, fregola, canestrini, stelline  In soep, stoofpotje of in de Italiaanse pastasalade.
 Gevulde pasta Ravioli, tortellini, cappelletti  Er zit al heel veel smaak in de vulling van deze pasta. Een scheutje olijfolie is meestal wel voldoende. Vooruit dan, een schepje pesto mag ook wel.