✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Zeven tips om goede pasta te kopen

Let op dat je pasta koopt dat gemaakt is van 100% durum tarwe. Deze tarwe is eigenlijk de enige goede tarwe waarvan er (lekkere) pasta gemaakt kan worden. Let op dat de pasta een mooie en constante kleur heeft en dat er geen luchtbelletjes inzitten of dat de pasta donkere plekken heeft. Mocht je een verpakking tegenkomen waar je niet naar de pasta kunt kijken: laat die maar liggen.

Soorten Pasta

Er zijn meer dan 600 soorten pasta. Wij hebben ze niet allemaal in ons assortiment, maar keuze genoeg.

Pasta kopenPasta tagliatelle

Volgens de experts (ja, dat zijn allemaal Italianen) zijn er 7 punten waarop je pasta kunt beoordelen. Let bij het kopen van pasta op de volgende punten en je hebt een goede pasta in handen.

  • Kleur- Goede pasta herken je aan zijn donkergele kleur (hij is dus niet wit of zacht-grijs, maar geel)
  • Plakken- Hoe beter de pasta, hoe minder hij aan elkaar plakt. Als jouw pasta in het vergiet ligt na het koken en het wordt een bal, dan is dat een teken van mindere kwaliteit.
  • Oppervlak- als je naar de pasta kijkt, dan is de pasta mat geel gekleurd en de buitenkant is consistent. Dus geen verkleuringen of luchtbellen.
  • Veerkracht- Italianen noemen dit de 'al dente' karakteristiek van de pasta. De pasta moet lekker veerkrachtig zijn als je er op aan het kauwen bent.
  • Consistentie- Goede pasta herken je aan hoeveel keer je op een stuk pasta moet kauwen voordat je het kunt doorslikken. Hoe vaker je moet kauwen hoe beter de pasta.
  • Samen klonten- Pasta mag niet meer aan elkaar gaan plakken als je er op aan het kauwen bent.
  • Smaak- Kwaliteitspasta heeft een subtiele noot achtige smaak.

De kwaliteit van pasta kan worden beoordeeld naar wat je proeft maar ook wat je niet proeft!

Pasta koken

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen, is het nog maar een kleine stap naar de perfecte pasta. Alleen nog even koken en klaar ben je. Een Italiaans gezegde luidt: "Als je water kunt koken, kun je ook pasta maken".

Hoeveelheid water

gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram pasta. Sommige pastaliefhebbers raden aan een theelepel zout toe te voegen, voordat het water gaat koken.

Pasta kopenWanneer voeg je de pasta toe

Breng het water goed aan de kook, dat wil zeggen er ontstaan grote luchtbellen in het water, dan leg je langzaam de pasta in het water. De kooktijd gaat in op het moment dat het water weer aan de kook raakt.

Kooktijd

De kooktijd hangt af van het soort pasta dat wordt gekookt. De dunne Capellini D'Angelo pasta is sneller klaar dan meer stevige pastasoorten zoals Rigatoni. Kijk goed op de verpakking naar de kooktijd. Hier staat meestal een schatting op, bijvoorbeeld tussen de 13-15 minuten en dit hangt af of je de pasta 'al dente' wilt hebben of een wat zachtere pasta. De meeste liefhebbers vinden de al dente variant vele malen beter smaken.

Afgieten

Pasta moet je altijd in een vergiet doen en dus niet op z'n Hollands afgieten (zoals je met de gekookte aardappels doet, in de pan laten zitten en de deksel op een kiertje). Je kunt er voor kiezen een scheutje olijfolie over te gieten. Men zegt dat dit is om de pasta niet aan elkaar te laten plakken, maar dat moet hij sowieso niet doen.

Pesto en saus

Sommigen eten pasta  zo naturel mogelijk. Dus alleen met een beetje olijfolie of met een klontje boter voor de smaak. Natuurlijk kun je pasta heel lekker maken met saus of met een goede pesto. De soorten saus die je over de pasta kunt doen, zijn bijna ontelbaar. Naast de sauzen en de pesto kun je bijna alles met de pasta eten. Denk aan kip, vis, schaaldieren en vlees.

Waar te koop?

In de betere Italiaanse speciaalzaak, sommige supermarkten en natuurlijk in onze webshop in de categorie Italiaanse pasta.

Geef een reactie