✔ Gratis verzending vanaf 50   ✔ Lekker, makkelijk genieten!

Klantenservice  |  Mijn account  |  087-7848386

Zomers recept: knoflook-dille augurken

komkommers, klaar om augurk te wordenDoor alle regen zou je bijna vergeten dat het echt zomer is! Maar deze periode geeft ook een overvloed aan sappig fruit en lekkere groenten. Komkommers zijn er natuurlijk volop in de zomer. Het heet niet voor niets ook komkommertijd! Komkommers kun je heel goed inmaken en omtoveren tot de allerlekkerste augurken die je ooit hebt geproefd. Je kunt dit recept maken met verse augurkjes (of baby komkommers) maar als je daar niet aan kunt komen, dan voldoen 'gewone' komkommers ook.

Na deze knoflook-dille augurken wil je nooit meer anders! Als je nog nooit iets ingemaakt hebt, dan kun je het jezelf iets gemakkelijke maken door 'koelkast' augurken te maken.

Zelf augurken maken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Eigenlijk is het heel makkelijk. Er zijn een paar dingen waar je even naar met kijken.

5 Weetjes voordat je iets gaat inmaken

 1. Begin altijd met de meest verse producten die je kunt vinden. Hoe minder tijd de komkommers in jouw koelkast doorbrengen, hoe verser jouw augurken zullen smaken.
 2. Wanneer je gebruik maakt van komkommers, houd er dan rekening mee om het kroontje er af te halen. Dit kroontje kan een een enzym bevatten waardoor jouw komkommers zacht worden en niemand houd van zacht augurken!
 3. Voordat je de komkommers gaat snijden, denk even na over het aantal stukken waarin je dit gaat doen. Hoe groter de stukken zijn, hoe meer structuur de augurken hebben. (Hierdoor zijn ze lekker knapperig). Hele augurken hebben meer 'bite' dan stukken en die hebben dan weer meer 'bite' dan plakjes. Plakjes zijn natuurlijk ook heel lekker, het is alleen iets om van te voren even over na te denken.
 4. Eén van de beste (zo niet, de beste) zaken aan zelf augurken maken, is dat je zelf de smaak kunt bepalen. Ga niet rommelen met de verhouding azijn en water, (die moet je zo houden, anders loopt het slecht af met je augurken), maar je kunt er zoveel knoflook, dille, peper en chilipepers aan toevoegen als je zelf wilt. Houd je meer van knoflook? Doe er maar een paar teentjes bij. Houd je meer van pittig: een paar  keer extra malen met de pepermolen doet wonderen! Houd je helemaal niet van pittig? Dan doe je het er gewoon niet in!
 5. Houdt de hoeveelheid zout gelijk. Zout doet twee belangrijke zaken in dit recept. Als eerste onttrekt het vocht aan de komkommers, waardoor er ruimte ontstaat voor de azijn. Die azijn trekt er dan weer in en dat smaakt juist zo lekker. Ten tweede dient het als een houdbaarheidsmiddel. Zo blijven je augurken lekker vers!

De augurken kun je op twee manieren inmaken. Het grote verschil is dat je ze ook buiten de koelkast kunt bewaren als je het volgende doet: Voor buiten de koelkast laat je de potten tenminste (!) 10 minuten koken in water om ze te sterilizeren en voldoende hitte in de pot te laten om ze goed dicht te houden. Wil je ze in de koelkast bewaren dat hoef je de potten niet vooraf te koken.

In elk geval, laat de potten een week staan voordat je ze weer open doet! Zo zijn je augurken lekker op smaak en lekker knapperig!

IngredientenKomkommers met knoflook en kruiden

 • 2  500 ml potten (of 4 250 ml potjes kan ook)
 • 1 kg (inmaak, baby) komkommers of augurk
 • 1 1/2 kopje appelcider azijn. (gewone 'witte' azijn geeft heel weinig smaak)
 • 1 1/2 kopje water
 • 2 eetlepels inmaakzout
 • 8 teentjes knoflook (gepeld)
 • 4 theelepels dille
 • 2 theelepels zwarte peperkorrels
 • 1 theelepel rode chili

Hoe maak je de augurken?

 1. Was de potten in warm water met zeep. Als je van plan bent de augurken niet in de koelkast te bewaren, kook dan de potten (en de deksels) tenminste 10 minuten.
 2. Was en droog de komkommers af. Haal het steeltje (kroontje) er af. Snij de komkommers in stukken, in plakjes of laat ze heel.
 3. Giet de azijn, water en het zout in een pan en breng dit aan de kook.
 4. Verdeel de knoflookteentjes, de dille, zwarte peperkorrels en de chilipeper gelijk over de potten. Doe de komkommers in de potten. Stop er zoveel als mogelijk in een pot zonder ze te beschadigen.
 5. Giet de azijn (met het water en het zout) in de potten. Vul de potten tot ongeveer 1,5 cm onder de rand.
 6. Verwijder alle luchtbellen uit de potten door er zachtjes tegen aan te tikken. Als niet alle belletjes weggaan, gebruik van een satéprikker om de laatste lucht te verwijderen.
 7. Droog de potten aan de buitenkant goed af. Vergeet de deksels en de randjes niet. Draai de deksels op de potten.
 8. Plaats de potten dan in een grote pan met water. Breng het water aan de kook, daarna zet je het vuur lager en laat je de potten voor 10 minuten zachtjes doorkoken. Let op dat de potten helemaal onder water staan.
 9. Wanneer de 10 minuten voorbij zijn, haal je de potten uit de pan en laat je ze afkoelen. Controleer dan ook gelijk even of de potten niet lekken.
 10. Als je de potten niet  van te voren hebt uitgekookt, laat ze dan goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Let op dat de potten tijdens het afkoelen vacuüm kunnen trekken.
 11. Laat je eigen gemaakte augurken een week staan voordat je ze gaat eten.

Dat is alles. Geniet van de heerlijke, eigengemaakte augurken!

 

 

Een gedachte over “Zomers recept: knoflook-dille augurken”

Geef een reactie